Overlijden Gerard Klaver: dankwoord familie

Beste AFC’ers,

Hartelijk dank voor de vele blijken van medeleven die wij na het overlijden van Gerard hebben ontvangen. De vele steunbetuigingen bij de condoléance, per brief en op Facebook, hebben ons diep in ons blauw-gele hart geraakt.

Warme groet,

Joke Klaver-Hulskamp

Gerard jr. Klaver

David Klaver

Joost Klaver

———————-

In Memoriam:

(door: Kees Kraakman)

Gerard Klaver, die vorige week op de leeftijd van bijna 80 jaar is overleden, was één van de AFC-iconen, een goudgerand AFC-er, een man met een blauw-geel hart.

Vanuit Opmeer kwam hij naar Alkmaar en belandde bij het toenmalige RKAFC. Als speler wist Gerard met zijn tomeloze inzet het eerste elftal te halen met als absolute hoogtepunt het kampioenschap van de vierde klasse in het seizoen 64/65, behaald in de uitwedstrijd tegen VVW met de steun van 20 bussen vol AFC-supporters!  Misschien daarom is hij altijd fan van het eerste elftal gebleven en zelfs de laatste jaren was hij, als het even tussen de chemokuren kon, aanwezig.

Naast voetballer was Gerard al vroeg betrokken bij het wel en wee van de vereniging op bestuurlijk en organisatorisch gebied. Bijna 20 jaar zat hij samen met z’n broer Jan in het bestuur van AFC’34. Gerard was ook lid van de bouwploeg die de nieuwbouw van de Hoef Inn heeft gerealiseerd en werkte ook actief mee, waarbij hij ook z’n drie zoons Gerard, David en Joost meenam. Ook van de sponsorcommissie o.l.v. Ton Maissan is hij jaren lid geweest en er waren in die periode jaren bij dat er meer dan een ton aan sponsorinkomsten binnen kwam. Daar was hij terecht trots op.

Binnen het bestuur deed hij vooral het horecagedeelte samen met zijn broer Jan. Ook na hun bestuursperiode hebben zij dat nog jaren volgehouden, zelfs een paar jaar geleden deed Gerard nog de inventarisatie bij de jaarwisseling.  Ze waren allebei uiterst punctueel waardoor ze wel eens gekscherend vanwege hun bedrijf “kruideniers” werden genoemd. Nou, elke vereniging mocht willen dat ze zulke “kruideniers “ in huis hadden. Gerard verzorgde ook vele jaren de contacten met de bridgeclub RKABC. Natuurlijk gingen zijn zoons hier ook voetballen en natuurlijk lieten ze het daar niet bij. David en Gerard waren nog een aantal jaren redacteur van de AFC-er ( ja, die bestond toen nog…..) en Gerard jr groeide uit tot het geheugen van ons eerste elftal met hele mooie voorbeschouwingen in het programmaboekje en op de website.

In 1988 was Gerard sr zelfs nog even waarnemend voorzitter, waarna Jan Ory het stokje van hem overnam. In 1990 werden Gerard en Jan benoemd tot Erelid van onze mooie club, maar dat was voor hen geen reden om met hun werkzaamheden te stoppen. Op 4 oktober 2004 schonken ze AFC een beeld van een keeper die al duikend de bal uit de lucht plukt; het beeld staat nog steeds in de tuin van onze Hoef-Inn. Ook op de tennisbaan was hij actief en ik heb wel eens vol bewondering naar zijn tennisprestaties staan kijken: eens een sportman altijd een sportman. Gerard  is een paar jaar geleden ook toegetreden tot het illustere gezelschap van oud-voetballers van de biljartclub AFC’34, samen met o.a. Jan op de Weegh, Jan Bakker en Koos Ruiter. Hij bleek ook heel aardig te kunnen biljarten met zijn lange en tengere lijf en wist zelfs de laatste beker van de libre-competitie te winnen, een minibeker maar hij was er maar wat trots op!

Helaas heeft zijn lidmaatschap niet lang geduurd. Hij had ons er al voor gewaarschuwd, maar voor ons heel jammer want hij paste goed in ons groepje.

Gerard, bedankt voor alles wat je voor AFC’34 hebt gedaan, we hebben hele mooie herinneringen aan jou!