AFC-LOGO-OK-1-small 

AFC'34 1 (zat.) knokt zich in derby langs Alcmaria

maandag, 11 februari 2019,

Het eerste zaterdagelftal heeft afgelopen weekend een belangrijke overwinning geboekt op Alcmaria Victrix. Op bezoek bij de stadgenoot werd er een zwaarbevochten, maar terechte 1-2 zege behaald. De doelpunten werden gemaakt door Martin Jongejan en Joshua Souisay. 

In aanloop naar de wedstrijd konden Jeroen Slaager en Tony Numan kiezen uit een praktisch volledig fitte spelersgroep. Dat was een positief signaal voor de ploeg die het voor de winterstop zo lastig had. Wat de wedstrijd wel moeilijk maakte waren de omstandigheden. Een harde wind maakte goed voetballen praktisch onmogelijk, waardoor het strijden voor elke meter doorslaggevend werd. 

De eerste helft kozen de gasten ervoor om met de wind in de rug te gaan spelen en dat bleek achteraf gezien een goede keuze. Alcmaria had moeite om combinerend tot een goede aanval te komen, waardoor AFC'34 de controle behield en aan de andere kant een aantal keren gevaarlijk werd. Halverwege het eerste bedrijf kwamen de bezoekers op voorsprong, en de wind speelde bij deze treffer een grote rol. Een voorzet van de rechterkant zeilde door de harde wind zo de verre kruising in. Rob Mooij kreeg nog wel een handje tegen de bal maar dat was onvoldoende om Martin Jongejan van het scoren af te houden. 

Na de pauze waren de rollen wat betreft de wind omgedraaid, maar was het AFC'34 dat al snel na de hervatting de 0-2 maakte. Verdi Sambo vond met zijn schot Rob Mooij op zijn weg, maar Joshua Souisay was er als de kippen bij om de rebound tegen de touwen te schieten. In het vervolg van de wedstrijd probeerde de thuisploeg terug te komen in het duel al resulteerde dat in weinig echt grote mogelijkheden. 

Het was dan ook verrassend dat de 1-2 zo'n twintig minuten voor tijd alsnog viel, en de wijze waarop dat gebeurde was discutabel. Na een onterecht toegekende vrijetrap werd een inzet van Alcmaria gekeerd door Lennart Lakeman maar werd de rebound alsnog binnengeschoten. Dit zou zijn gebeurd in buitenspelpositie en dit werd ook aangegeven door de grensrechter. Na lang overleg besloot de arbiter de treffer toch toe te kennen. 

Hierdoor moest AFC'34 de slotfase zien te overleven. Dat lukte de formatie van Jeroen Slaager en Tony Numan uitstekend. De spelers gaven alles en wisten met een aantal ultieme ingrepen grote kansen te voorkomen. Slechts één keer kreeg Alcmaria een grote mogelijkheid, en dit was er ook eentje die iedereen al telde. Nadat de doelman een inzet van de thuisploeg had gekeerd leek Tim Wolthuis de bal van dichtbij in te kunnen schieten, de spits schoot de bal echter gehaast naast en over de goal. Hierdoor zou het bij 1-2 blijven en doet AFC'34 zeer goede zaken op de ranglijst. 

Opstelling AFC'34: Lennart Lakeman; Marius Wiegman (46' Remzi Katan), Jimmy Beemsterboer (c), Jesse Tielbeke, Robin Hoes (30' Philip Brommer); Chiel Hartman, Volkan Orhangazi (60' Danny Beemsterboer), Mitchell Becker; Martin Jongejan, Verdi Sambo, Joshua Souisay

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op