AFC-LOGO-OK-1-small 

Schagen/SRC JO13-1 tegen AFC '34 JO13-2

zaterdag, 07 oktober 2017,

Schagen/SRC JO 13-1  tegen AFC 34 JO 13-2        7 oktober  2017    Schagen

Ons vaste  zaterdagmiddaguitje  stond dit keer gepland bij de nieuwe jeugdopleiding van Schagen, gecombineerd met SRC.  Regen en wind en dan op het sportcomplex van Schagen  daar kom je als voetballer niet graag je bed voor uit. Schagen bezit 2 kunstgrasvelden die 25 jaar geleden zijn overgenomen uit Oezbekistan en voor het laatst in 1998 zijn gekeurd. We dachten in eerste instantie dat het aan de bal lag maar dit kunstgrasveld vormde echt een bijzondere uitdaging.

AFC 34 begon in de eerste helft pal tegen de wind in en dan is het zaak om zo snel mogelijk de omstandigheden te “lezen” en daar je spel op aan te passen. Passes die je normaal kan geven over  20 meter moet je nu beperken tot 10 meter en dan nog moet je daar je uiterste best voor doen om de bal over die afstand goed bij je medespeler te krijgen.  Ook het terugkerende fenomeen van het spel verplaatsen is juist bij deze omstandigheden nog belangrijker. Bij deze omstandigheden ( wind en veld) heb je als speler meer tijd nodig  voor een goede aanname en voortzetting en dan is het creëren van ruimte ( door het spel regelmatig te verplaatsen) een voorwaarde.

Wat deden wij ?  Ballen over 30 meter naar voren schieten zonder te kijken , ballen over 7 meter niet netjes bij je medespeler krijgen en vervolgens de tegenstander de tijd geven om te schakelen.

Nu moeten we de omstandigheden niet onderschatten, want zoals gezegd  een dramatisch kunstgrasveld  waar de bal, mede door de wind, alle kanten op stuiterde. En als je dan zo’n rondstuiterende bal tegen je hand krijgt heb je ook nog een scheidsrechter die de omstandigheden niet goed inschat en prompt een penalty geeft. Overigens uitstekend ingeschoten die penalty, geen kans voor onze invaller keeper Stijn, 1-0.

Toch een fikse tegenvaller, want Schagen wist tot dan toe  ook geen raad met de omstandigheden en AFC 34 zakte hierna verder weg. We probeerden te blijven voetballen maar soms is het beter met een tegenstander die met wind mee hoog druk gaat zetten om een linie over te slaan en de bal verder van het eigen doel te brengen en daar vervolgens de tweede bal te gaan veroveren.

Na een kwartier knoeiwerk werd met 2-0 de rust gehaald en daar moesten we eigenlijk nog blij mee zijn, want we brachten Schagen meerdere keren in kansrijke positie.  Elkaar helpen is in deze moeilijke omstandigheden heel erg belangrijk, weet dat jouw keeper en achterhoede het moeilijk hebben om de bal uit te verdedigen en dan moet je actief vrijlopen en de bal willen hebben ( roepen !) en niet alleen maar risicoloos balletjes terugleggen, durf te spelen, durf verantwoordelijkheid te nemen. Roy had een positief praatje onder de rust waarbij vooral gewezen werd op de kansen die we nog hadden om de wedstrijd te doen kantelen. Met een risicovolle opstelling ( achterin 1 op 1) werd met veel passie gestreden in de tweede helft. Kansen voor Boyd , Senna en Ties wisten helaas geen doel te treffen, mede door goed keeperswerk aan Schagen kant. Tussendoor werd Joeri nog getracteerd op een  gele kaart en 5 minuten straf…….. ? Een vreemde combinatie die op dit niveau helemaal niet kan, maar dit paste wel in de prestatie van de man in het zwart. Hij floot niet zijn meest gelukkige wedstrijd zullen we maar zeggen, terwijl hij juist aan beide zijden werd geassisteerd door 2 uitstekende grensrechters.   Maar we weten dat een scheidrechter ook een omstandigheid is en daar zullen we mee moeten “dealen”. Aloys wist met een hoog schot de 2-1 in te schieten en met nog  8 minuten op de klok dus nog volop kans. Meerdere gevaarlijke corners wisten ook niet het gewenste resultaat op te leveren. Na een helft met veel inzet wisten we uiteindelijk geen resultaat over de streep te trekken, jammer . Na de goede midweekse bekerwedstrijd  nu dus een tegenvaller, maar weer veel zaken om over na te denken en te verbeteren.

R.O.

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op