AFC-LOGO-OK-1-small 

Foresters JO 11-1 tegen AFC 34 JO 11-1

zaterdag, 18 maart 2017,

Foresters JO 11-1  tegen AFC 34 JO 11-1     18-03-2017  ,  Heiloo, Egelshoek

Hoe je het ook wendt of keert,  de wedstrijden tussen Foresters  en AFC 34 gaan in de jeugd toch altijd het beetje om het kampioenschap boven het Noordzee kanaal voor wat betreft de beste jeugd.

De laatste jaren heeft AFC het in de jeugdiger categorieën wat moeten afleggen tegen Foresters, maar AFC is sinds 2 jaar weer goed aan de gang. Toch heeft ook het sterke AFC 34  JO 11-1 twaalftal dit seizoen in de 2 eerdere confrontaties  niet kunnen winnen. Verlies in de regio finale VTTT en verlies in de 2e competitieronde. Tussendoor nog wel een winstpartij in een oefenwedstrijd 11 tegen 11, maar ja dat was maar een oefenwedstrijd, toch ?

Toch was er langzamerhand wel al meer het gevoel in de ploeg geslopen dat er meer te halen was voor AFC 34. Voordeel is dat we elkaar meerdere malen in een seizoen tegenkomen dus er is altijd weer een “next time, next chance”. 

Vandaag dus de vierde confrontatie dit jaar, op de Egelshoek, tussen de 2 koplopers in de derde fase.

Bij AFC 34 twee bijzonder blije spelers in de ploeg , want Julian en Freek hadden deze week te horen gekregen dat ze volgend jaar in de AZ onder 12 selectie zitten, super gefeliciteerd mannen.  Het bijzondere van onze ploeg is eigenlijk dat dit soort berichten 12 blije gezichten oplevert want de jongens gunnen elkaar dit van harte , afgunst is voor hen een vreemd woord.

Guus was helaas geblesseerd geraakt in de vrijdagavond training maar voor de rest stond er een frisse, gretige ploeg aan de start. De mannen moeten altijd goed opletten tegen Foresters want zij spelen een afwijkend systeem als de meeste ploegen ,  3-3-2  in plaats van 3-2-3 zoals de meeste ploegen spelen  en zoals ook KNVB / AZ adviseert.  Ook staan de spitsen van Foresters altijd erg diep opgesteld, ver achter onze verdedigers , waardoor er een lang veld ontstaat en bij een kleine oplettendheid , lange bal over de verdediging en je bent gezien. Hoe zou AFC 34 dit oppakken  ?

De remedie zou kunnen zijn , zelf ook achteruit lopen met de spitsen mee  of druk naar voren zetten en de pass eruit halen en zeker de passes vanaf het middenveld.

Julian en Enoch bezetten ons middenveld en zetten die druk naar voren , maar waren op het middenveld in de minderheid tegen hun 3 middenvelders. Onze achterhoedespelers hadden een mannetje over en door onderling goed te kijken  en elkaar rugdekking te geven kon er telkens één achterhoedespeler bijsluiten of werd er druk gezet door onze “knijpende” vleugelspitsen.

Gevolg was  dat er van het Foresters middenveld geen lange passes verstuurd konden worden en de lange ballen nu van hun achterhoede kwamen die vervolgens een makkelijke prooi waren voor onze achterhoede. In den beginne gingen wij wat teveel mee in hun spelletje , maar gaandeweg de eerste helft kwam er wat meer rust  in de ploeg en werd er gekozen voor de opbouw van achteruit , waarbij goed de vleugels werd gezocht.  Desondanks stond AFC na  ruim 10 minuten met 1-0 achter. Een mooi doelpunt van ons werd afgefloten wegens duwen ( denken wij ?), tja ,  een beetje vergezocht  vond ik . Een beetje lullig als dan ook nog 2 minuten later de bal er aan de andere kant in ligt.

Toch was de kanteling van de wedstrijd toen al aan de gang ten gunste van AFC 34 en onze jongens gingen stoïcijns door. De AFC 34 backs hebben het altijd lastig in zo’n systeem waarbij de tegenpartij met twee spitsen speelt, maar vooral Ties Jacet deed dat keurig , knijpen wanneer het moet  en in balbezit de ruimte weer maken.  Uit een corner van Boyd viel de bal voor de voeten van Daan en deze bal werd mooi binnengefrommeld, 1-1.  5 minuten later was er een slippertje in de achterhoede van Foresters ( ook dat ontstaat als je de tegenstander voortdurend opjaagt !) , waardoor Melle de vrijheid kreeg aan de linkerkant , kon in één streep door naar doel en vanuit een toch nog moeilijke hoek maakte hij  1-2. Zo stond de wedstrijd dus in 7 minuten op z’n kop. Boyd kreeg nog twee mooie kansen  uit goede aanvallen van AFC 34 maar helaas 2 keer naast doel. Toch altijd lekker een linkspoot op links voor een mooie voorzet of een schot direct op doel. Boyd had wat opstartproblemen deze wedstrijd ( iets scherpere warming  up ?) maar kwam er al beter in met een goede verbetenheid.  1-2 met de rust. Spannend zou je denken , maar zo voelde het niet, AFC 34 zat goed in de wedstrijd , het stond goed en de jongens hadden iets over zich , we pakken ze !

Na rust , met Julian en Thies in de wissel, het  goede spel weer oppakken  was het devies en dat deed AFC 34 , het spel was niet sprankelend ( wat ook niet gebruikelijk is in zo’n topwedstrijd)  maar de mannen zaten er goed op en bliezen het offensiefje van Foresters kort na rust  weer snel weg. Boyd kreeg nog een goede kans , maar helaas geen goal voor hem. Bij één van de AFC 34 corners weer het bekende recept , corner Boyd , kopbal Daan en de rebound voor Giandro of toch Enoch ,  het was in ieder geval één van onze blues brothers die attent de 1-3 tegen de touwen schoof en dat na  10 minuten,  dit gaf de mannen wat lucht en Foresters ging meer risico’s nemen.  Hierdoor ontstond en veel ruimte , waar normaal gesproken onze jongens wel raad mee weten, maar het tempo in de wedstrijd, in de regen , gekoppeld aan maar 2 wissels liet zich ook gelden, de echte scherpte was er af en toe niet.  Maar dit speelde Foresters ook parten, ook zij hadden het “end in de bek” waardoor en veel kansen kwamen om de wedstrijd te beslissen. Maar aan de andere kant loop je altijd risico dat het “pompen of verzuipen” voetbal toch wat gaat opleveren voor Foresters, er hoeft maar een balletje goed ( of in geval van AFC 34  verkeerd) te vallen en de bekende “anschluss” treffer  zou een feit zijn. Gelukkig was Freek zeer alert en ook resoluut  waarbij een weggeschoten bal soms meteen een kans voor onze spitsen betekende. Met Freek, Daan en Enoch zijn ook meteen de uitblinkers van de ochtend genoemd ! Deze as stond vandaag als een huis en ook aanvallend droegen zij hun steentje bij.  De scherpte bij de Foresters aanvallers leverde Freek nog en handblessure op , maar die kon gelukkig snel  verholpen worden.  3 minuten voor tijd dan toch de 2-3  een frommel/kluts goal , maar die tellen ook. Dan toch nog even de billen bij elkaar voor het Alkmaarse publiek ?? Thies de Boer dacht van niet , want een minuut later wist hij een diepe bal met de punt te verlengen , net voordat de keeper kon wegschieten , 2-4.   Na 3 minuten blessuretijd konden de armen de lucht in, mooie overwinning en ook nog dik verdiend.R.O.

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op