AFC-LOGO-OK-1-small 

AFC"34 (Zon1) vindt na rust de hoogste versnelling en loopt Fortuna Wormerveer onder de voet. (NHD)

zondag, 16 februari 2020,

Het was alweer even geleden dat AFC"34 een overwinning kon bijschrijven , maar zaterdagavond lieten de Alkmaarders zien dat als het eenmaal de hoogste versnelling weet te vinden het voor de tegenstander slecht kersen eten is. het arme Fortuna Wormerveer kan erover meepraten: het werd na rust geheel onder de voet gelopen (6-2) 

Vanwege het vrouweneredivisieduel Alkmaar-FC Twente, dat voor zondag op het hoofdveld stond gepland, besloten AFC’34 en Fortuna (noodgedwongen) uit te wijken naar de zaterdag. Achteraf een geluk bij een ongeluk; de vrouwenwedstrijd werd vanwege de storm en regen afgelast.

Duels tegen Zaankanters halen bij AFC’34-middenvelder Stan Snijders schijnbaar het beste naar boven. De geboren en getogen Jisper, sinds jaren spelend bij AFC’34, heeft veel voetballende familieleden bij de opponent. Scoren doet hij niet veel, maar tegen Fortuna was alles anders. Een rake kopbal uit een vrije trap na ruim een uur spelen (3-1) bleek het startsein voor een Wormerveerse ineenstorting.

Snijders: „Ik scoorde een paar jaar geleden al met een verre lob tegen Fortuna en ook eerder dit seizoen maakte ik er eentje (3-2 verlies, red.). Tja, dan nu koppend scoren is heerlijk. Ik zag ’m er zo met een boog invallen.” Met een enorme spurt vloog hij zijn ruim meegekomen familie in de armen.

AFC’34 was op dat moment ’los’ en speelde de gasten zoek. Invaller Boris Zanoli was het eindstation na een vloeiende aanval (4-1), Sercan Yilmaz tikte een pass van Stefan Smal in het lege doel om weer een paar minuten later vanaf elf meter de 6-1 te scoren nadat Michael van Os was neergelegd. De 6-2 in de voorlaatste minuut via Fortuna-invaller Bas de Groot was een curieus slotakkoord: de bal draaide vanuit een corner, gedragen door de straffe wind, in een keer bij de tweede paal binnen.

Kansen in het eerste halfuur waren er nauwelijks. Daarna scoorde Stefan Smal, toen hij een voorzet van Sandro Staal met het nodig geluk verlengde tot achter doelman Halil Suzulmus. De Forrtuna-keeper ging een paar minuten later in de fout bij het opzetten van een aanval en Sercan Yilmaz strafte dat met een poeier van twintig meter genadeloos af (2-0).

De sterkste fase van Fortuna was vlak voor en na de rust. De rappe technicus Emre Bilgin gaf Sander van de Poll een niet te missen kans: 2-1. Even daarvoor vond hij nog doelman Mike Wesselink op zijn weg. Na de wissel zocht Fortuna met de wind mee het doel van AFC’34, maar de dreiging leidde niet tot gevaarlijke kansen. Na de 3-1 van Snijders was het duel gespeeld.

Fortuna-trainer Juan Fernandez Coto moest zijn meerdere erkennen in het elftal van Job Dragtsma, de trainer onder wie hij jarenlang bij AFC’34 speelde in de Alkmaarse glorietijd (jaren negentig). Het gemis van diverse sterkhouders - Nick Snelders, Ferry Heijnis en Milan Klopper waren geblesseerd, Danyl Plasmeijer en Aram de Munnik op vakantie - was te veel van het goede. De focus zal nu op handhaving moeten liggen.

AFC’34: Wesselink; Koenders, Aykan, Staal, I. Yilmaz; Snijders, Baré (66. Van Os), Van Sluis (66. Riemersma); S. Yilmaz, Smal, El Yaakoubi (73. Zanoli).

Fortuna W.: Suzulmus; MacDonald, Huwaë, Hoogstra (68. Zweet), R. Morsen; Manuputty (66. De Groot), Bruijn, Beukman (71. D. Morsen); Bilgin, Van de Poll, Temme.

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op