AFC-LOGO-OK-1-small 

AFC'34 O.15 - BFC O.15

zondag, 12 maart 2017,

AFC34 O15 – BFC O15 ……………3-0

Deze week was  een week van verrassingen, die ik eigenlijk niet had verwacht. In het schaatsen weet je tegenwoordig wel wie er wereldkampioen allround wordt bij de mannen en dames. In voetbal ligt dat soms toch weer anders,
Barcelona, die een achterstand van 4-0 moest omdraaien in een overwinning, was een scenario waar  niemand zijn geld op had willen zetten. Toch gebeurde het dat Barcelona met een 6-1 overwinning het veld af liep en met deze overwinning een ronde verder  in de Champions league kwam . Of  misschien van een iets ander niveau, Arnold Kruiswijk die zijn eerste doelpunt maakte na 25.318 minuten in de ere divisie voor Vitesse.
Bestaan wonderen dan toch echt. Wanneer ik  in mijn persoonlijke verleden kijk, ben ik daar wel van overtuigd. Mijn dochter die in een ver verleden door een ongeval haar carrière in de turnsport moest stoppen vanwege een opgelopen dwarslaesie, toch weer  met plezier trainen geeft aan deze jonge turnsters op een hoog niveau, is één van de wonderen, die ik nooit snel zal vergeten.
De wedstrijd tegen BFC, een goede ploeg die op de tweede plaats staat moest een wedstrijd worden waar AFC34 mij moest gaan verrassen. Wanneer ik gedeeltes van de training zie, gaat het goed. Alleen in de afgelopen wedstrijden kwam het er niet uit. Natuurlijk kampen we nog met blessures en een schorsing van een van de middenvelders, maar ook zonder deze spelers hoop je dat AFC34 tot een goed resultaat kan komen. Als de beleving er in het veld is en de wil om er voor te gaan, moet het ook met deze spelersgroep lukken om punten te pakken.
De wedstrijd tegen Hoofddorp een week eerder was niet goed. Er was geen geloof in een goed resultaat. Er was vertwijfeling bij het team door de omzettingen van de coach. Ik dacht dat de nederlaag van vorige week een uitschakeling betekende om de strijd om het kampioenschap, maar is dit ook zo.

De tegenstander van vandaag rook sinds vorige week ook aan het kampioenschap. Het kon door onze nederlaag naar de tweede plaats stijgen en wilden deze plek niet opgeven. BFC is een goede ploeg die vooral met lange ballen de snelle voorhoedespelers probeerden te bereiken. Ik moet zeggen dat we hier in de eerste minuten nog even moeite mee hadden, maar naarmate de wedstrijd vorderde wisten onze backspelers deze aanvalstechniek van de tegenstander goed te beantwoorden met sterk vooruit gespeeld voetbal. Ze durfden te voetballen en gingen menigmaal langs de kant tot aan de achterlijn van de tegenstander door. Ook konden de hoge ballen menigmaal simpel worden weggekopt door onze centrumverdedigers. Onze verdediging stond goed, waar we langs de kant vertrouwen in kregen.  Naarmate de wedstrijd vorderde kregen beide teams kansen. Een soloactie van BFC door het centrum van de verdediging was de meest gevaarlijke situatie, die gelukkig naast het doel belandde. Ook onze vaste keeper was deze wedstrijd niet van de partij vanwege een blessure maar ik moet zeggen dat zijn vervanger het de gehele wedstrijd heel goed deed. Hij hield de nul op het scorebord en verzorgde prima spelhervattingen.
Na 35 minuten stond de 0-0 nog steeds op het scorebord, maar de mening langs de kant was positief. AFC34 speelde sinds enkele weken weer een prima partij. Daarbij opgeteld het goede spel van BFC, het was een plezier om naar te kijken . Het zou wel eens een spannende middag kunnen worden. Het team wat het eerste doelpunt zou weten te scoren , zou wel eens als overwinnaar van het veld af kunnen gaan.
Het was te hopen dat we dit in de tweede helft vast konden houden en niet na de rust de concentratie zouden verliezen.
Wat ik hoopte gebeurde en alle spelers waren de tweede helft ook scherp en na een kleine 10 minuten wist onze back met de bal weer tot de achterlijn te komen, waar hij met veel gevoel de bal voor wist te krijgen. Het eerste schot van onze linksbuiten wist de keeper nog tegen te houden, maar in tweede instantie was het wel raak. Je zag in deze wedstrijd  dat de spelers scherp waren. Doorzetten tot de achterlijn en in tweede instantie scoren waren acties die ik graag meer zou willen zien. De vreugde was groot en je merkte dat iedereen erg blij was met het eerste doelpunt.
Na deze voorsprong bleven we de aanval zoeken. Twee grote kansen werden helaas niet benut. Te snel op het doel willen schieten na goede voorzetten waren er  de oorzaak van dat de ballen het net niet konden vinden. Ze gingen hoog over, wat we langs de kant erg jammer vonden. De spanning langs de kant steeg ook en een 2-0 voorsprong zou ons hart iets minder snel doen laten kloppen.
Gelukkig viel het tweede doelpunt wederom aan onze kant. Een vrije trap kwam hoog in het strafschopgebied uit en belandde op het hoofd van een van onze verdedigers. De bal belandde tussen de palen.  Deze doelpunten beginnen een sterk wapen te worden, waar de laatste tijd regelmatig doelpunten uit voort komen.
De tegenstander begon te wisselen en volgde de tactiek die wij een week eerder ook hadden geprobeerd. Met drie spelers achterin en voorin meer druk leverde voor BFC kansen op. Toch wist onze verdediging de nul te houden, met soms spectaculaire reddingen van onze keeper. De scheidsrechter voelde de spanning aan en bleef rustig fluiten. De meeste beslissingen vond ik goed, al had de tegenstander in mijn ogen wel een strafschop verdiend. Vanaf de zijlijn kon ik niet anders concluderen. Ook de coach, die zich in het begin van de wedstrijd, teveel met de leiding bemoeide, kon het ook niet geloven, maar hield zichzelf in de tweede helft meer in bedwang. Ik denk dat hij zijn credits al in een eerder stadium bij de scheidsrechter had verspeeld.
Het bleef een spannende wedstrijd en het geloof in een goede afloop werd steeds groter. Een snelle spelhervatting van onze keeper kwam over drie schijven bij onze voorhoede uit. De snelle actie  tot de achterlijn van een van onze buitenspelers kreeg daarna een goed vervolg. Niet blind op het doel schieten maar kijken of er een speler beter in positie stond, was de oplossing van de buitenspeler. Rustig en beheerst werd de bal achter de keeper geschoten en de 3-0 was een feit.
De vreugde was groot na het laatste fluitsignaal. We hadden dit nodig voor ons zelfvertrouwen. Ik kon niet anders concluderen dat ik van twee kanten een mooie wedstrijd had gezien , die nu weer een keer in ons voordeel eindigde. We waren weer een plekje gestegen en hadden gewonnen van een van onze concurrenten. Hollandia is nog ver weg. Vijf punten inhalen is eigenlijk niet te doen, ook als je weet dat Hollandia grote uitslagen op het scorebord zet. Toch wanneer je na een paar biertjes in de kantine de wedstrijd nog even over het netvlies laat gaan en weet dat ook Hollandia nog sterke tegenstanders gaat krijgen is niets meer onmogelijk. Of deze gedachte komt door de alcohol of door het vertoonde spel van deze dag, weet ik niet. Geloof moet je houden in een goede afloop en wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dat bleek ook weer bij onze plaatselijke club CSV BOL, die op deze dag de eerste plaats innam van ZOB in de tweede klasse. Een prestatie die in ons dorp uniek is en waar we met zijn allen hopen dat ze het vast kunnen houden tot het einde van het seizoen.
Het team van AFC34 en de toeschouwers hielden  in ieder geval een goed gevoel over aan onze wedstrijd. Nu hopen dat de geblesseerde spelers zo snel mogelijk weer fit zijn, zodat we op volle oorlogssterkte  op kunnen naar de volgende wedstrijd.

We gaan het in de komende weken zien. Spannend blijft het in ieder geval zeker en ik zal jullie op de hoogte houden.

De toeschouwer

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op