AFC-LOGO-OK-1-small 

Wat staat er op jouw bucket list?

dinsdag, 02 juni 2015,

Een bucket list (letterlijk: emmerlijst) is een lijst met dingen wat men altijd al wilde doen, waarvan men het meeste spijt zou hebben als het tijdens het leven niet gedaan zou worden (kick the bucket). De naam is vooral populair geworden door de film The Bucket List.

Iedereen heeft wel wensen of dromen. Wat zou je heel graag willen doen, ooit, waar zou je gelukkig(er) van worden? Een wereldreis, een hottub in de tuin, zwemmen met dolfijnen, spelen in het Nederlands elftal, lopen over de Chinese muur, alternatieve energiebron ontdekken, R2D2 ontmoeten, kunnen zingen, de pot winnen, beroemd worden, de NSA hacken, het geneesmiddel voor kanker uitvinden? Iedereen heeft wel een wens of een droom. Wat is jouw wens, jouw droom, wat staat er op jouw bucket list?

En wat doe je met deze wens, deze droom? Blijf je dromen of ga je proberen, koste wat het kost, deze proberen te verwezenlijken?

Wat is jouw droom werd mij laatst gevraagd. Mijn droom? Dromen, dat is wel een beetje te veel gevraagd. Wel heel groot. Wat is jouw wens dan? Wens, ja daar kan ik meer mee. Een grote wens is om ooit Messi in het echt in Camp Nou te kunnen zien spelen. Dat staat wel op mijn bucket list. Maar waarom doe je dat dan niet? Ja, soms is een wens of een droom ook mooi om te koesteren. Iets om ooit naar toe te leven, toe te dromen, maar als je iets daadwerkelijk gaat doen, heb je misschien geen wens of droom meer. En stel je voor dat een wens/droom in het echt tegenvalt? Het is veiliger om te dromen dan te doen.

Chicken, schijterd. Doen. Dan gaat er een knop om en ga je doen, uitzoeken, regelen. Waarom zou ik het niet doen? Just do it, zegt Nike. Dat is wel leuk, maar ik draag geen Nike, wel Puma. But, I did it. 

Vrijdagochtend naar Schiphol op weg naar Barcelona. Zomaar. Vraag nog paniekerig aan mijn lieve vriendinnetje maar wat als het tegenvalt? Wat als de werkelijkheid niet zo goed en mooi is als ik hoop dat het is? Dan heb ik heel lang gedroomd voor iets wat tegenvalt. Het valt niet tegen verzekerde zij mij. Dus ik ging. Met puberzoon.

Na aankomst in Barcelona eerst via metro en tram naar het stadion gegaan, de FCB fanshop in, het inmens grote stadion bekeken, de gouden schoenen, de gouden ballen, het contract van Cruijff, alle gewonnen prijzen. Dit is echt groot, dit is echt, dit is waanzinnig.

Zaterdags kwamen wij er achter dat ons hotel midden in de fanzone van de tegenpartij stond. Wat een feest, allemaal uitgedoste Bilbao supporters, zingen, lachen. Alleen maar gekeken en genoten. Einde dag met de metro richting Camp Nou. In een metro met 1.000 Bilbao supporters en twee Messi Barca shirts. Yes, dat waren wij. Wij hadden een lichtelijk minderheidsgevoel. Het maakte echter niets uit. Bleef een feest in de metro. Zingen, samen, alles rood en wit en twee blauw-rode Messi shirts. “Holanda” was voldoende.

Wachten bij het stadion om binnen te kunnen. Met Barca en Bilbao fans bij elkaar, oud en jong, alles door elkaar. Het maakt niet uit. Wat een respect voor elkaar. Ja vijf minuten wachten en dan gaat de poort open, Spaanse vijf minuten inderdaad, dus na 45 minuten mochten we naar binnen. Want, eerst de koning voorbij zien rijden, de beide spelersbussen. We hebben gefloten en geklapt. En dan ga je naar binnen. Binnen in Camp Nou, ingang 56, stukje lopen. Al zo lang gewacht, moet eerst naar de wc, van de zenuwen.

En dan zit je er. In Camp Nou. Bij de finale Copa del Rey, Barca-Bilbao. Wat nou als het tegenvalt, je wens, je droom. Geen enkel moment aan gedacht, alleen maar gedoken in de sfeer, de belevenis, in het spelletje, in het voetbal.

Als Messi niet speelt omdat hij gespaard wordt voor de finale Champions League dan moeten we nog een keer heen mam, zegt zoon. Inderdaad, dan zouden we nog een keertje heen moeten, maar we weten allebei dat we ‘hem’ straks zien. Bij de warming-up zien we ‘hem’, Messi. We zien Neymar, Suárez, Piqué, Xavi, Ter Stegen en Bravo. Zo dichtbij. 

Net als bij AZ zitten we in Vak T met zicht op de cornervlag. Huiselijk gevoel, het voegt prima. Zelfs met de wetenschap dat hier bijna 100.000 supporters in het stadion zitten. En een koning. Enthousiast zingen we Spaanse liedjes mee, al is het soms met onze bekende  AZ tekst, we zwaaien met de vlaggen en houden het gele stuk papier boven ons hoofd bij opkomst van de spelers, we fluiten net als alle andere bijna 100.000 toeschouwers door het Spaanse volkslied heen. En dan begint het. Het begint, de droom, de wens, de wedstrijd, de Messi.

Ondergedompeld in een wedstrijd, in het voetbal, geen besef dat het iets anders is dan normaal, je zit er in, het spel, voetbal. Totdat, ja totdat, Messi die wonderschone goal maakt. Aan onze kant. Het stadion ontplofte en het besef kwam terug. Je bent ergens waar je van gedroomd hebt, je bent in Camp Nou, je ziet Messi scoren. En het hele stadion, nou ja, althans het gedeelte blauw-rood, scandeert de naam Messi. En je doet mee, je roept, schreeuwt, vloekt en zingt net als bij AZ of bij AFC’34, je zit er in, geheel en onvoorwaardelijk. Het spel, het voetbal. Je gaat mee in de wedstrijd, de winst, het feest. 3-1. Barca heeft de beker gewonnen. 

En dan met z’n allen weer terug, richting tram, metro. Met 100.000 mensen in rood-wit of blauw-rood. Maakt niet uit, iedereen zingt en is vrolijk, gewonnen of verloren het maakt voor het kleur shirt niet uit. Het is een feest. ‘Hollanda’ zeg ik tegen een oude man met een gerafeld Cruyff-14-shirt en hij geeft mij een grote smile en opgestoken duim. Dan na vele meters gelopen in de metro. Wel 1.000 rood-witte shirts en twee Messi shirts. We zijn weer in de minderheid, maar het maakt de rood-witte niet uit. Ze feesten en zingen en vinden onze shirts prima.

Een droom of een wens? Soms is het werkelijk doen mooier dan je ooit hebt kunnen dromen. Voor ons was het een waanzinnige ervaring. Just do it ! Ga voor je droom, je wens, doe het!

Luciënne van der Stouwe

PS. Door deze wens, deze wedstrijd, heb ik na 10 jaar helaas het Jan Leek Sluitingsweekend moeten missen, het was het waard, volgend seizoen ben ik er weer bij.

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op