AFC-LOGO-OK-1-small 

Te goed van vertrouwen

vrijdag, 27 november 2015,

Twee weken geleden lag deze column klaar om te plaatsen. Met onderwerp Vertrouwen. Opgeschrikt door een absurde CoD Black Ops actie van een bende geesteloze mafkikkers. Weg vertrouwen. Met posten van de column zou ik de plank finaal misslaan, dus tijdelijk op de plank gelegd. 


Als iemand ‘Je bent te goed van vertrouwen’ tegen je zegt dan heeft het eigenlijk een negatieve klank, er wordt een galm van naïviteit over je uitgestrooid. Te goed van vertrouwen, alsof je gemakkelijk te bedonderden bent. Misschien door de toevoeging ‘te’, want alles waar ‘te’ voor staat is niet goed volgens ‘men’. Behalve natuurlijk in tevreden.

Dan denk ik tequila, tegoed, terecht, te allen tijde, te zijner tijd, te kermis, tekenles, telefoon, tekstschrijver, tezamen, tegenpartij. Te’s te over met een positieve klank. 

Gelukkig zijn wij allen, ook ‘men’, goed van vertrouwen in het dagelijks leven. Dat wij vertrouwen dat ’s ochtends het WiFi, het koffieapparaat, de elektriciteit en CV-ketel werkt, de krant gevouwen op de mat ligt, de auto start, op school les wordt gegeven en op het werk wordt gewerkt. 

Vertrouwen dat het salaris op pay-day is gestort, dat de glazen winkeldeur openschuift als je aan komt lopen, dat wij alleen rechts rijden, dat je sleutel ’s avonds nog steeds op je voordeur past, jezelf past in dezelfde kleding als gisteren, dat de chirurg ook daadwerkelijk is afgestudeerd, de supermarkt genoeg voorraad heeft, de bedelaars bedelen, de bloemen bloeien, de regen nat is, de zon warm, de vogels vliegen, de vissen zwemmen, de voetballers voetballen.

Wij vinden het normaal, we vertrouwen dat wat is, dat het er is. Is vandaag, is morgen. Zo veel vertrouwen dat het normaal is, we verwachten dat we kunnen vertrouwen en denken er verder niet over na.

En dat is goed. Vertrouwen is goed. We weten dat de wedstrijd zonder afgelasting doorgaat, dat we een veld hebben, een tegenstander, genoeg spelers, meestal een scheids en een vlagger, altijd een coach, een kleedkamer, cornervlaggen, een team met aanvallers en verdedigers, een wedstrijdformulier met uitslag. Of het een goede of slechte wedstrijd is kan per speler verschillen.

Vertrouwen is veilig. Veilig is altijd goed. AFC’34 wil dat alle leden, alle spelers, alle vrijwilligers zich veilig voelen binnen de vereniging. Dat iedereen vol vertrouwen naar de club gaat om er iets moois van te maken. Om veilig meer zichtbaar te maken neemt AFC’34 een aantal maatregelen. Bijvoorbeeld het verplicht stellen van een VOG-84 (Verklaring Omtrent Gedrag) voor iedereen die met minderjarigen binnen de vereniging werkt. Ook zijn er binnen de club vertrouwenspersonen aangesteld waar leden, of ouders van leden, terecht kunnen als zij zich op wat voor manier niet veilig voelen. Binnen AFC’34 toleren wij geen seksuele intimidatie, geen pestgedrag.

Want zich veilig voelen is normaal, daar moet je gewoon op kunnen vertrouwen en niet over na hoeven te denken. Net zo normaal als verse koffie, cornervlaggen en een team die lekker een partijtje wil ballen.

     Marco Borsato - Schouder aan schouder

     Zon of regen
     wind mee of tegen
     Als we schouder aan schouder staan
     zal het vanzelf gaan
     Blind van vertrouwen
     aan een half woord genoeg
     Schouder aan schouder


Luciënne van der Stouwe

PS. Meer informatie over het beleid, veiligheid, VOG, vertrouwenspersonen zal binnenkort op de site gepubliceerd worden.

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op