AFC-LOGO-OK-1-small 

Samenspeling door eenheid van verschillen

zaterdag, 31 januari 2015,

In 2013 nog in een ‘huiselijke’ vorstenkamer, ietwat ongedwongen verkrampt zittend in een zetel, knapperend haardvuurtje, de klok precies op 12 uur en met op de achtergrond foto’s van de prinsesjes en natuurlijk zijn lieftallige koninggenote Maxima.

In 2014 in een ruimte meer van deze tijd met moderne kunst alhoewel enigszins verscholen door een overdadig en gekunsteld bloemstuk, maar meer op zijn gemak, de jonge moderne koning. Ook zijn toespraak in 2014 was meer van deze tijd. De spindoctors hebben goed werk gedaan.

Maar wat moeten we ergens in januari nu met een toespraak van eind vorig jaar en wat heeft dit met voetbal te maken? Eigenlijk niets, gewoon kwestie van op het goede moment een bruggetje maken.

Nieuws van vandaag is eigenlijk al oud en verleden tijd op het moment van publiceren. Maar sommige woorden, uitspraken uit verleden behouden waarheid in het heden. Horatius: Carpe Diem, pluk de dag. Waarom zouden we anders al eeuwen lang filosofen en dichters uit een verleden tijdperk citeren? Niet om ook maar enige vergelijking van een filosoof met een koning te maken. Maar zoals gezegd, de spindoctors hebben goed werk gedaan.

“Eenheid zonder verscheidenheid is verstikkend. Verscheidenheid zonder eenheid is los zand. Nederland is meer dan zeventien miljoen selfies. We hebben elkaar nodig, sterker dan we vaak zelf beseffen. Ieders gaven en vaardigheden zijn waardevol en belangrijk.”

Stel dat wij allen hetzelfde zijn en dezelfde wensen en behoeften hebben. Dan zou het kunnen zijn dat op een zaterdagochtend iedereen scheidsrechter wil zijn, maar dat er geen spelers zijn. Dat er wel spelers zijn, maar iedereen op doel wil staan. Of dat iedereen hoekvlaggen plaatst of er op zaterdagochtend alleen maar limonade geschonken wordt, maar er niemand is om dit te drinken.

Ja wij verschillen, daarom heb je aanvallers, middenvelder, verdedigers, keepers, trainers, scheidsrechters, koffieschenkers, frikandellen, broodjes kaas, bedenkers, uitvoerders, selectie en geen selectie. Juist, het verschil maakt een goed en aanvullende vereniging. Zonder verschil kun je geen gebruik maken van elkaar kwaliteiten, want dan zou er slechts een enkele kwaliteit zijn.

“Niet iedereen kan een Epke Zonderland of Gijs Tuinman* zijn. Niet iedereen kan uitblinken als leraar, dokter, wetenschapper of hulpverlener. Maar de kracht van Nederland omvat veel meer dan individuele talenten.”

Waarschijnlijk moest in bovenstaande zin geschrapt worden, want Nederland heeft veel meer (sport)helden voor ons als volk. Natuurlijk zijn we trots op Epke met goud, maar op het voetbalveld is Arjen Robben een held, gekozen voor het FIFA-elftal van het jaar. Ook Louis had goud, alleen volgens Arjen ander goud dan wij tijdens het toernooi gehoopt hadden.

Niet iedereen kan uitblinken. Dat klopt. Ons veld wordt niet bevolkt door allemaal Messi’s. Het is wel een mooi doel, een mooi streven, maar over het algemeen ligt die lat iets te hoog voor onze jeugdspelers. Er zijn genoeg individuele talenten bij AFC34. Het is niet voor niets dat elk jaar jeugdspelers bij een BVO mogen werken aan verder en beter te worden, zichzelf kunnen ontwikkelen tot een een 1e of eredivisiespeler. En misschien zelfs tot een Messi.

En ja, Ronaldo heeft de Gouden Bal gewonnen. En natuurlijk is hij gekozen door mensen die er wel verstand van hebben, maar heb zelf niets met die coiffure-man. Messi als voetballer boeit mij meer, en Neuer is gewoon de beste keeper op dit moment. 

“De kracht zit in wat we er samen van maken. En samen hebben we zóveel om trots op te zijn en vertrouwen aan te ontlenen. Nederland behoort tot de landen waarin kinderen het gelukkigst kunnen opgroeien. Dat wil niet zeggen dat èlk kind gelukkig is. Wèl dat we er als samenleving in slagen - bij alle zorgen over de toekomst die er ook zijn - een omgeving te creëren waarin kinderen een goede en liefdevolle start kunnen maken. “

Wat wij er samen van maken. Zonder samenwerken geen goedlopend team. Je kunt de beste spelers op een groen grasveld zetten, maar dat hoeft niet te resulteren in winst of een boeiende wedstrijd. Voetbal is een teamsport, oftewel een samenwerksport. Het ene kind is gelukkig als het met vrienden kan ballen, het andere kind wordt gelukkig bij scoren en de blinkende bekers winnen. Als het maar samen gaat.

Voetbal is samenwerken, respect voor elkaar, respect voor elkaars kunnen en niet-kunnen. Een team. Samen. Met elkaar, voor elkaar. Dat wat jij niet kan, kan een ander misschien wel. Als je verder kunt kijken dan eigen neus en accepteert dat een Messi zonder team geen wedstrijd kan spelen, dat iedereen nodig is, dan zou een samenleving een samenspeling zijn. Met een heel orkest maak je mooiere muziek. Acceptatie dat jij niet hij is. Dat hij alleen kan zijn omdat jij een jij bent en samen een wij. Een wij, een team, een samenspel.

Wat zou dat toch prachtige wedstrijden opleveren. Een genot.

Luciënne van der Stouwe

 

*) Majoor Gijs Tuinman van het wapen der infanterie werd 4 december benoemd tot Ridder Militaire Willems-Orde der vierde klasse. Koning Willem Alexander reikte de hoogste en oudste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding uit op het Haagse Binnenhof. Tuinman kreeg de bijzondere onderscheiding vanwege zijn voortdurende en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden tijdens een uitzending in Afghanistan.

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op