AFC-LOGO-OK-1-small 

Nieuwe ronde, nieuwe kansen: we mogen weer

dinsdag, 11 augustus 2015,

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

We mogen weer, we gaan beginnen, opnieuw, vers, vol energie of met kleine tegenzin. Voor de één is de vakantie al voorbij, voor de ander is het nog even genieten van het vrij zijn. Vrij van school, werk, voetbal, verplichtingen, routine, rennen en vliegen. Maar ook voor die ander is het straks beginnen, beginnen met nieuw of voortzetting van oud. 

Een zelfde school, maar misschien andere klas. Verlaten van een oude school  en op naar een nieuwe stap in het onderwijs. Nieuwe en vertrouwde gezichten in het lokaal. Een zelfde werkgever, maar misschien andere collega’s. Verlaten van een oud team en op naar een nieuwe stap in de carrière. Nieuwe en vertrouwde gezichten in het pand. Een zelfde vereniging, maar misschien een ander team. Verlaten van een oud team en op naar een nieuwe stap in de sport. Nieuwe en vertrouwde gezichten in het veld.

School, werkgever, vereniging, lokaal, pand, veld. Het is altijd even wennen na een vakantie. Je bent langer bezig met het verheugen, plannen en zin hebben in de vakantie dan de vakantie zelf daadwerkelijk duurt. Je neemt je voor om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden. Er schijnen allerlei tips hiervoor op internet rond te zwerven, maar hé, die brocante watermeloen smaakt hier echt niet zo lekker als je deze bij een Nederlandse supermarkt haalt, en aan je bikini-gevoel heb je weinig als er drie volle wasmanden smeken om op 40 graden te mogen zwemmen, met de vakantie relaxheid krijg je je kind niet tijdig op school of voetbaltraining, met een carpe diem houding voor een deadline zal je baas jou geen zonovergoten glimlach gunnen. Vakantie is (bijna) voorbij en we gaan weer beginnen, met de waanzin van die dag.

Vakantie is fijn, vakantie is goed. Even afstand nemen van alles. Of je nu wel weg bent geweest of niet, ver weg of dichtbij, in een luxe hotel of op een camping, lang of kort, met veel of weinig, in de zon of in de regen. Gewoon even tijd voor jezelf, voor de ander, voor vrij zijn. Vakantie is even vrij zijn. Vrij zijn van de rest van het jaar. Alhoewel je kunt in die paar weken alle series en programma’s die je ooit gemist hebt gewoon op tv zien. Misschien heb je ook de storm gemist in Alkmaar, maar zeker niet de files op de A9. Hopelijk wel het voetbal, het voetballen. 

Het grote voordeel van het voorbijzijn van de vakantie is dat het voetbal weer begint, dat ze weer kunnen en gaan ballen. Al is voor sommige clubs het Europese avontuur al weer voorbij voordat we terug waren van ergens vakantie. Heb ik wat gemist? Ja de doelpunten, die waren er namelijk niet. Andere clubs doen wel mee, maar dan doet de politie weer niet meer mee, maar de supporters wel, heel vriendelijk. Doen de Grieken nu wel of niet mee aan Europa? Is Blatter nu wel of niet een nieuw karikatuur in FiFA15? Is Oranje wel of niet al geplaatst voor EK2016? Heeft iemand de wedstrijd voor de Johan Cruijff Schaal gevolgd? Heeft Olympiakos Piraeus eerst overleg met het Internationaal Monetair Fonds gehad voordat ze een bod deden op Gouweleeuw? Het is best wel lastig bijhouden, al dat nieuws, als je ergens een watermeloen in een julistorm probeert te verorberen. 

De grote mannen van de zondag zijn al begonnen met de oefenwedstrijden, de woensdagmiddagschool voor de kleintjes begint komende woensdag. Het weekend twee nieuwe leuke toernooien met allemaal nieuwe teams, nieuwe gepoetste schoenen, schone shirts en heel veel spelers die blij zijn dat het voetbal eindelijk weer begint. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De competitie is begonnen. 

Luciënne van der Stouwe

PS. De stress en routine slaat al enigszins bij mij toe: wie had de wastas met alle gloednieuwe shirts van de B2 en neemt iemand deze mee naar het toernooi zondag? 

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op