AFC-LOGO-OK-1-small 

'Ik ben verslingerd aan de geschiedenis van AFC'34'

zaterdag, 09 augustus 2014,

 

Archivaris Gerard Krom maakt jubileumboek over Alkmaarse voetbalclub

 

ALKMAAR - Tachtig jaar bestaat AFC'34 inmiddels en in die periode is vanzelfsprekend het nodige gebeurd. Archivaris Gerard Krom dook tien jaar lang in het archief van de Alkmaarse voetbalclub, wat resulteerde in het boek 'De historie van AFC'34'. "Doordat we alles in eigen beheer hebben gedaan, blijft het boek betaalbaar voor iedereen. Op die manier kunnen mensen wat mee krijgen van de historie van deze mooie voetbalclub", aldus Krom.

 

Een gesprek met Krom levert al gauw de mooiste anekdotes op over de voetbalvereniging die momenteel uitkomt in de hoofdklasse. Immers, de Alkmaarder maakte tien jaar lang historische overzichten van de geschiedenis van de club en is inmiddels behoorlijk goed ingevoerd. Zo beschikte AFC'34 tot 1960 over een hoofdveld tegenover gevangenis Schutterswei. Het veld van de jeugd lag echter aan de andere kant van het spoor en dat kon nog wel eens hachelijke situaties opleveren, stelt Krom. "Vanwege de Rooms-Katholieke achtergrond van de club, waren de broeders nauw betrokken bij de club. Zij begeleidden de jeugdspelers dus veilig over het spoor heen, want een beveiligde spoorwegovergang was er toen nog niet."

 

Spoor

Waar Krom in 2004 zelf achter materiaal aan ging, bleek zijn noeste werk niet onopgemerkt bij de leden van de vereniging. "Mensen vinden het leuk om over de geschiedenis van hun AFC'34 te lezen. Regelmatig heb ik ook privémateriaal gekregen van echte leden die al jaren betrokken zijn bij de vereniging en zelf een eigen archief hadden." Soms leveren zulke donaties ook weer een mooie anekdote op, waaruit vooral blijkt dat ook familieleden intens kunnen meeleven met spelers van het eerste. "Jan Kooge, de eerste AFC'er die in 1955 naar Alkmaar '54 ging, had foto's van zijn team. Oorspronkelijk was de foto zwart-wit, maar zijn moeder had de hele foto als het ware ingekleurd. Ontzettend mooi om te zien."

 

Jubileum

Dat Krom zich jarenlang bezig hield met de historie van AFC'34, betekent niet dat het jubileumboek enkel een productie van hem zelf was. "De vrouw van de voorzitter heeft de omslag van het boek gemaakt en ik heb vanzelfsprekend hulp gehad van andere leden van de vereniging. Alleen op die manier konden wij de kosten laag houden, want we blijven een amateurvereniging én de aanschafkosten van het jubileumboek mochten ook niet te hoog worden. Daarom hebben we niet een heleboel boeken laten drukken, maar kunnen de mensen zelf via mijnbestseller.nl het boek aanschaffen."

 

Archief

Het archief waar Krom rijkelijk uit putte, is inmiddels overgedragen aan het Regionaal Archief Alkmaar aan de Bergerweg in Alkmaar. "Noodzakelijk, want het materiaal lag bij ons toch maar in de bestuurskamer. Natuurlijk konden belangstellenden dat inzien, maar alleen op afspraak. Nu het bij het Regionaal Archief Alkmaar ligt is het veel toegankelijker voor alle Alkmaarders."

 

Belangstelling voor de geschiedenis van AFC'34? Het boek 'De historie van AFC'34' is te bestellen voor 27,95 euro via www.mijnbestseller.nl , maar de overzichten zijn ook terug te vinden op www.afc34.nl

 

Bron: Alkmaar op Zondag d.d. 10-08-2014

 

2014 Artikel Alkmaar op Zondag 3

 

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op