AFC-LOGO-OK-1-small 

Hoofdtrainer Job Dragtsma en AFC'34 gaan samen nog een jaar door !

zondag, 03 februari 2019,

ALKMAAR - Breaking news van het selectiefront: Hoofdtrainer Job Dragtsma (63) zal ook in het seizoen 2019/2020 de zondagselectie van AFC'34 onder zijn hoede nemen. Ook assistent-trainer Jim Sligting (30) blijft nog minimaal een jaar langer verbonden aan onze club.

Job Dragtsma zal daarmee een tweede seizoen aan AFC'34 verbonden zijn, nadat hij in de zomer van 2018 de naar sv Hoofddorp vertrokken Jethro Abram opvolgde. Dat alles gebeurde in een zeer rumoerige periode; nadat er in eerste instantie sprake was van een opheffing van het zondagelftal, werd in het voorjaar alsnog besloten tot een doorstart. Dit alles nadat een nieuw bestuur onder leiding van voorzitter Michel Robert was aangetreden. Ook de selectie zelf kreeg een aardige metamorfose voor de kiezen.

Job Dragtsma
Achttien jaar geleden (2001) vertrok Job Dragtsma na vijf succesvolle seizoenen bij AFC'34, om zijn geluk te beproeven in het betaalde voetbal. Via diverse clubs en landen keert hij dus voor één seizoen terug bij de club, waar hij een paar mooie hoogtepunten heeft beleefd.

Na een lange periode met trainer Dick de Boer aan het roer kwam Job Dragtsma in 1996 vanuit ZAP naar AFC'34 toe. Zijn eerste seizoen bij onze club was gelijk de meest succesvolle; de titel in de hoofdklasse A werd gepakt, terwijl ook de districtsbeker na een gewonnen finale tegen zijn oude club ZAP in de prijzenkast verdween. Het seizoen erop mistte AFC'34 op een haar na opnieuw de titel, door de laatste wedstrijd in Amsterdam van DWV te verliezen. Hollandia ging er toen met de hoofdprijs vandoor.

Afbeeldingsresultaat voor job dragtsma

Job Dragtsma (rechts) in de bestuurskamer van AFC'34, samen met Jan Ory (archieffoto)

Het bleek achteraf de bloeiperiode van de zondagselectie te zijn. Met spelers als John Lute, Gert-Jan Duif, John Klaver, Glenn Zeelig, Patrick Kooge, Juan Fernandez Coto, Robert Boersma, Dennis Klein, Maurice Baltus, Peter Buis, Rob Kuiper en de huidige voorzitter Michel Robert was de ploeg toonaangevend in de regio. Het was de periode van voorzitter Bart de Lange, elftalleider en oud-voorzitter Jan Ory en hoofdsponsor Evert Wassing namens Renault Stokman. Een unieke periode.

In deze fase behaalde Job Dragtsma zijn diploma Coach Betaald Voetbal, waarna hij bij AZ aan de slag ging als coach van het tweede team. Daarna werd hij als hoofdcoach aangetrokken door FC Volendam. Zijn dienstverband hier eindigde na een half jaar vanwege een meningsverschil omtrent het transferbeleid, oftewel het gebrek aan budget.

Dragtsma vertrok samen met Joop Lensen, destijds hoofd opleiding en scouting van AZ, naar Fenerbahce in Turkije om daar de jeugdopleiding te verbeteren. In 2007 tekende hij een contract voor twee jaar als hoofdtrainer bij FC Inter Turku spelend in de hoogste Finse klasse, waar hij Rene van Eck opvolgde. Onder Dragtsma won Inter in 2007 de beker en in 2008 voor het eerst in haar bestaan het Finse kampioenschap. In 2009 won hij opnieuw de Finse beker. In september 2010 verlengde hij zijn contract bij Inter tot medio 2016, maar het lukte hem in de volgende jaren niet om opnieuw een prijs te winnen met de club. In mei 2016 stapte hij na tien speelronden in de competitie op. Eind mei 2016 verliet Dragtsma Inter Turku.

162b7c9bf7c47b13f85b3eb7614ce21957b5cdc7c3b8a5e85070356332f28aa5

Job Dragtsma wijst zijn team de goede weg (archieffoto).

Na deze periode koos Job Dragtsma voor het avontuur in Venezuela, waar hij adviseur werd bij de club. Academico Puerto Cabello.Vanwege de politieke instabiliteit in dit Zuid-Amerikaanse land, besloot hij medio 2017 eieren voor zijn te kiezen en keerde Job terug naar Nederland.

Sinds de zomer van 2017 zat de oefenmeester dus zonder club. Tot AFC'34 hem benaderde en hij graag zijn steentje wilde bijdragen aan de doorstart van het eerste zondagteam. In het huidige seizoen moeten alle zeilen worden bijgezet om in de eerste klasse te blijven; toch heeft de selectie laten zien tegen elke tegenstander wat neer te kunnen zetten, zoals bv. het 3-3 gelijke spel tegen koploper JOS Watergraafsmeer, na een 3-1 achterstand vlak voor tijd. Een paar zware maanden liggen in het verschiet, maar met de geroutineerde bijdrage van Job Dragtsma rekent heel AFC'34 op een mooi slot ergens eind mei. Handhaving is niets minder dan een wereldprestatie.

Gerard Klaver

IMG 0423 klein

Hoofdtrainer Job Dragtsma (met muts), samen met assistent Jim Sligting (midden) en Robin Zwagerman op de bank bij AFC'34 in het duel tegen LSVV 1.

 

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op