AFC-LOGO-OK-1-small 

Gewinterstopt

dinsdag, 03 maart 2015,

Het is 1 maart en de meteorologische lente is begonnen. Lente. Dan is er dus al een meteorologische winter geweest. Ergens dan. Of in ieder geval als figuurlijke tijdsperiode. Een mooi afgebakende periode, soort semester. Op 1 maart staat de zon precies boven de evenaar. De evenaar, wordt daar eigenlijk gevoetbald? Is daar ook een winterstop?

In het amateurvoetbal wordt best lang gewinterstopt. Ooit bedoeld als periode waar niet gesport kon worden vanwege het koude weer en om de velden te kunnen sparen. Uit de tijd dat er nog geëlfstedentocht werd en je met een schraal gezicht en een slee naar de buurtsuper gleed om met bevroren bier thuis te komen. In de Eredivisie balt men nog een tijdje door. Daar hebben ze er minder last van.

Tijdens AZ-FC Dordrecht hebben we eindelijk sneeuw gezien. Was wel een plaatselijke sneeuwbui, ergens alleen tussen Heerhugowaard en Alkmaar. Maar het was een feest. Het publiek was enthousiast aan het springen en klappen. Alles om warm te blijven. En eindelijk het nut van de felgekleurde kunststof voetbalschoenen begrepen. Vond ze altijd een beetje tuttig staan bij de stoere sleeve tattoos, maar ze zijn zichtbaar optisch nuttig in de sneeuw. In sneeuw worden pas echte slidings gemaakt, van wel 30 meter lang. Geschoten ballen liggen stil na 5 meter. Alle omstandigheden zijn anders dan waar profs op trainen, dus improviseren en aanpassen. Een keeper op doel die voor het eerst sneeuw zag, maar gewoon de ballen klemvast kreeg. Prachtig spektakel. 

Dan eindelijk is de winterstop gestopt en checken vele hongerige kinderen hun smartfoon om te zien of de wedstrijd doorgaat, of ze weer mogen. Vaak is het een helaas. Helaas afgelast, want tussen de winter en de lente zit regen. Veel regen. En grasvelden houden niet van regen. Gelukkig zijn er dan nog trainingen op kunstgras waar ze zich kunnen uitleven, kunnen voorbereiden op de volgende afgelaste wedstrijd. Uit of thuis, meestal maakt dat niet uit. De regen valt veel en overal. Hopelijk komend weekend beter weer, dan is er de lente.

In de zomerstop gaat het voetbal twee maanden op slot met soms een toernooi. Een EK of een WK. Mooi, prachtig, grote toernooien waar onbekende spelers schitteren en bekende spelers afgeserveerd worden. Waar wij als voetballiefhebbers van kunnen genieten, naar uit kunnen kijken. Ons in oranje kleding uitdossen, discusseren over de uiteindelijke winnaar en kanshebbers, wedstrijden voor- en nabespreken. Dit alles het liefste in korte broek, met BBQ vooraf en chips tijdens. De deuren wijdopen, zodat je bij een eventuele penalty gelijk in de tuin kunt verschuilen omdat het te spannend is om live op tv te bekijken. Zomer, warm, korte broek en koud bier. Dat ‘hoort’ bij een EK of WK.

Maar blijkbaar kan het ook te warm. En wordt wellicht in 2022 in Qatar in november en december een WK gehouden. Vlak voor ‘onze’ winterstop. Een zomertoernooi in de winter. De oranje skipakken zijn dan vast niet aan te slepen. Zie je het voor je? Met knetterend haardvuur en een Berenburg voor de tv. Het zal een gemixed gevoel geven. Je verwacht een Elfstedentocht, maar krijgt een Elftal. Dat dan wel. Zal een kwestie van wennen zijn. Als je er aan wilt wennen natuurlijk. 

Bij AFC’34 zijn er mooie initiatieven. Een voetbaltoernooi, gewoon in de zomer. Niet na de competitie, maar voor de competitie. Een zomertoernooi. Een groot jeugdtoernooi. Een prachtig idee, ik ben nu al enthousiast. Bedacht door onze eigen mensen. Allemaal prachtige ideeën die steeds meer een uitvoerbare vorm krijgen. Super. We gaan hier vast nog meer van horen. Ik hoop dat velen binnen de vereniging het zomertoernooi straks zullen omarmen en meehelpen om het tot een succes te maken. Zet de BBQ maar klaar, als de FIFA het niet doet, dan doen wij het bij AFC’34 wel.


Luciënne van der Stouwe

 

Foto: De Elfstedentocht in 1963 is gevoelsmatig de koudste tocht ooit geweest. Van de 10.000 deelnemers behaalde slechts 69 het Elfstedenkruisje.

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op