AFC-LOGO-OK-1-small 

Faalt ‘ie lekker?

donderdag, 01 september 2016,

Begin september: de zomer en de scholen zijn eindelijk begonnen. Beetje bij beetje wordt het voetbal opgestart. Loom hangen moet worden omgezet in zweet in én op de kop. Freestyle-lummelen is voorbij. Het ‘gewone leven’ is opgestart. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Maar waarom? Waarom niet Doe maar gek, dan doe je al gewoon genoeg? Na een vakantie hoor je over ‘het-vakantie-gevoel-vasthouden’, dus blijkbaar heeft een mens toch behoefte aan los zijn van gewoon.

Midden in de stad heb ik een nieuwe hang-out gevonden: Het Nieuwe Warenhuis, de oude V&D. Een experimenteel concept opgezet door jonge creatieve Alkmaarse ondernemers, de Karavaan en het Stadslab. Het pand is omgetoverd tot een levendige hotspot, vol met creativiteit en ondernemerschap. Neem je eigen bureau mee en creëer je eigen werkplek. Een plek om te werken en te netwerken.

De bewoners zijn breed in variëteit, komen uit verschillende disciplines, met compleet andere kwaliteiten. Kenden elkaar misschien wel of niet, hadden nog niet samengewerkt. En toch, door ‘doe maar gek’ allerlei concepten en evenementen bedacht en uitgevoerd. Gewoon doen. Samen. Niks maanden denkwerk, niks beren op de weg, niks 381 mensen die hun plasje er overheen willen doen, maar gewoon opzetten en uitvoeren. Met z’n allen. Als je niet probeert en niet faalt, kun je ook niet leren om het goed te doen.

Na jaren geneuzel en geklaag ‘wordt het niet tijd dat’, ‘mag ook wel een likje verf hebben’ zijn er bij AFC’34 een paar mensen opgestaan met hands-on mentaliteit. Doen. Met z’n allen. Het idee voor opfrisbeurt van de kantine was er al, leiders werden gevonden, hulptroepen ingeschakeld, ladingen hout en verf, boormachines. Gaandeweg het schilderen werden nieuwe ideeën bedacht. En uitgevoerd. Niks beren op de weg, gewoon gaten boren, nieuwe tafels timmeren, jeugdhoek bouwen. Van een eenvoudig likje verf is de kantine omgetoverd tot een mooie frisse, vrolijke, levendige ruimte.

Ook de AFC’34 voetbalschool heeft een nieuw likje verf gekregen. Vooruit anticiperen, aanpassen en toekomstbestendig maken. De jeugd is over een andere boeg gegooid en opgevangen in een nieuw opleidingsplan. In het plan wordt gekeken hoe iedere speler met plezier het maximale uit zichzelf kan halen binnen een veilig, gestructureerd leerklimaat. Kinderen worden aangemoedigd om te proberen, te leren, te verbeteren, zichzelf met goede begeleiding te ontwikkelen.

En soms is het gewoon heel hard werken, trainen en blijven proberen en oefenen. Falen en opnieuw doen. We zijn niet allemaal met uitzonderlijk talent geboren. Er zitten vele uren oefenen en flessen frisdrank in om het alfabet goed te kunnen boeren. Als je niet probeert en niet faalt, kun je ook niet leren om het goed te doen.

Luciënne van der Stouwe

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op