AFC-LOGO-OK-1-small 

Erevoorzitter Bart de Lange overleden

maandag, 07 oktober 2013,

Een markante AFC’er is van ons heengegaan.

Op woensdagavond 2 oktober 2013 is Bart de Lange overleden. Bart is 83 jaar oud geworden.

In 1987 werd Bart benoemd tot erevoorzitter van onze vereniging AFC’34. Bart ontving deze eretitel niet alleen vanwege zijn lange staat van dienst maar vooral vanwege de vele verdiensten die hij gehad heeft voor onze vereniging. Bart is ook geëerd doordat de tribune van AFC’34 naar hem vernoemd is: de Bart de Lange – tribune.

Hoewel Bart zelf nooit gevoetbald heeft, is hij al met al 53 jaar lid geweest van onze vereniging. Hij werd lid van onze vereniging in het jaar 1960. In 1967 trad hij toe tot het bestuur. In dat jaar zaten naast Bart ook zijn broers Arie en Jan in het bestuur en was er dus sprake van een flink De Lange – gehalte binnen de organisatie van onze vereniging.

In 1969 werd Bart voorzitter van AFC’34. Hij zou dit blijven tot 1987. Tien jaar later, in 1997 werd hij opnieuw voorzitter, nu als duovoorzitter, eerst 2 jaren samen met Jan Ory en daarna 2 jaren met Ton Maissan. Al met al was hij 24 jaar bestuurslid, waarvan 22 als voorzitter.

Bart heeft aan de basis gestaan van belangrijke veranderingen binnen onze vereniging. In de beginjaren ’70 is er onder leiding van Bart door de gehele vereniging keihard gewerkt aan de realisatie van een nieuw clubgebouw, de Hoef-Inn. Toen de eerste fase van de bouw afgerond was, in 1975, sprak Bart tijdens de jaarvergadering de historische woorden: “Wij hebben 5 jaar druk gebouwd, waarbij het voetballen wel eens is vergeten. Wij gaan nu echter aan voetbal denken.”

Dit waren achteraf gezien zeker geen loze woorden, want in de periode daarna volgden vele kampioenschappen en maakte het eerste elftal een gigantische sprong van de 4e klasse naar de Hoofdklasse.

Dat Bart een rasbestuurder was, blijkt ook uit het feit dat hij in de beginjaren ’90 enkele jaren voorzitter was van AZ.

Bart is tot het einde toe zeer betrokken geweest bij alles wat zich binnen onze vereniging afspeelde. Hij wilde altijd op de hoogte gehouden worden van de laatste nieuwtjes en kwam, als zijn gezondheid het toeliet, ook nog regelmatig kijken naar de wedstrijden van ons eerste elftal.

AFC’34 is veel dank verschuldigd aan Bart de Lange en verliest in hem “een grote vriend”.

Bart, rust zacht.

Wij wensen zijn partner, kinderen en overige familie veel sterkte toe bij het verwerken van dit enorme verlies.

Het bestuur

 

Hieronder enkele foto's van Bart uit het AFC-archief:

1970 Start bouw clubhuis

De start van de bouw van het clubhuis in 1970. Bart staat 2e van links.

 

 

1971 18-12 Opening clubhuis

De opening van de Hoef-Inn in 1971. Bart staat in de achterste rij als 3e van rechts.

 

1974 Het bestuur

Het bestuur, met Bart in het midden, in 1974.

 

2011 Bart de Lange onvangt gouden speld

In 2010 was Bart 50 jaar lid van AFC'34. Door gezondheidsproblemen ontving hij pas een jaar later uit handen van de toenmalige voorzitter Loek Berger de gouden AFC-speld.

 

 

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op