AFC-LOGO-OK-1-small 

Een geniale, magistrale cruijffiaan is heengegaan

zondag, 27 maart 2016,

Indrukwekkende verhalen, mooie anekdotes, prachtige beelden, maar vooral verbijstering. ‘Hij’ is niet meer. ‘Hij’ vertelde enkele weken geleden dat hij 2-0 voor stond en we geloofden dit. Als iemand dit gevecht zou winnen, dan kon alleen ‘hij’ dat flikken, geloofden wij. Johan Cruijff. De Verlosser verlost.

Voor velen was hij een Verlosser. Bracht het voetbal terug in Amsterdam en Barcelona. Verloste spelers van een minderwaardigheidscomplex en liet ze inzien dat ze konden voetballen als team, dat ze konden samenspelen als een team, konden winnen als een team. Het klaterde goud daar waar hij verscheen.

Een uitzonderlijk voetbaltalent met inzichten, elastische benen, heftige armbewegingen en vernieuwende literaire uitspraken. Het was genieten om hem te zien spelen, al dan niet op historische beelden. Soms kon je een nieuwe uitspraak ontleden tot je een ons woog en dan nog begreep je het niet, maar het klopte wel. Want het was van Cruijff en werd officieel opgenomen in de Dikke van Dale als Cruijffiaans.

Eerst als speler, daarna als trainer. Weer klaterde het goud en verloste hij spelers in Amsterdam en Barcelona. Zijn inzicht, tactiek en overtuigende manier van coachen leverde prachtig voetbal op. Een nieuwe stijl voetbal, Hollandse school, die wereldwijd wordt geroemd, bewonderd en geklatergoud.

Zoals normaal bij het overlijden van een BN’er vertellen BN’ers verhalen en herinneringen. Soms onbekende BN’ers die het lijdend voorwerp wel eens op een zebrapad hebben zien lopen. Dat je met soort schaamte luistert en afvraagt waarom dit op de beeldbuis getoond moet worden, van die niets toevoegende bekentenissen.

Maar niet nu. Niet bij verhalen, herinneringen, beelden van JC. Alle sprekers spreken over de warmte die hij had, het talent en het rebelse karakter. Kont tegen de kribbe. Onnavolgbaar in het veld en in taal. En over zijn sociale betrokkenheid voor de mens op het gebied van sport. Oprichter van Johan Cruyff College & University met een goede opleiding voor topsporters, bedenker van de Cruyff Courts om kinderen veilig buiten te laten spelen. Ook groot in sociaal.

Was hij werkelijk een Verlosser of juist een Verbinder? Hij verbond spelers in het veld, verbond sport met goede opleiding, met buitenspelen, hij verbond voetbaljargon met uitdrukkingen, verbond Nederland met de wereld. Als je in het buitenland er niet uitkomt met de taal zeg je Johan Cruijff en heb je toegang tot mensen, verschijnt een glimlach en opent zich gesprekken. In het buitenland kom je verder met Amsterdam dan Alkmaar, sorry, behalve als je in Frankrijk zangerig village de fromage zegt, dat is logisch. Waarschijnlijk kom je met Amsterdam nog verder dan met Holland, maar met Johan Cruyff kom je verder dan welk exportproduct dan ook. In buitenland bekender dan Rembrandt.

Lekker rebels en kont tegen de kribbe om er tussenuit te knijpen precies vlak voor die andere JC wereldwijd in de belangstelling staat. Even lekker de boel opschudden. Ieder nadeel heeft een voordeel. Alleen kan ik een voordeel nog niet vinden. Als hij zou willen dat wij het begrepen, had hij het wel beter uitgelegd.

Een geniale, magistrale cruijffiaan is heengegaan.

Luciënne van der Stouwe

PS. Nagenieten van vele mooie voetbalmomenten: http://youtu.be/KPeW4J2w6k4

IMG 0437

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op