AFC-LOGO-OK-1-small 

Douchen

maandag, 07 december 2015,

Elke week zie ik ze bij bosjes: jeugdspelers van onze vereniging op de fiets op weg naar ons complex aan de Robonsbosweg, of na afloop weer op weg naar huis. Vroeger waren ze gekleed in hun dagelijkse kloffie en hadden ze een warme jas aan en een voetbaltas bij zich. Tegenwoordig hebben ze zowel op de heen- als de terugreis hun voetbalkleding (al of nog) aan en fietsen ze (ook in de wintermaanden) in korte broek, de voetbalschoenen (al of nog) aan en zonder voetbaltas naar AFC of weer naar huis. Wat ze zeker niet bij zich hebben is een handdoek. Afdrogen na het douchen gebeurt dus blijkbaar niet meer. Of ligt het anders en douchen ze helemaal niet meer bij de sportvereniging? Ik vrees dat het laatste eerder het geval is.

Samen douchen na het sporten stond vroeger nog symbool voor saamhorigheid en teamgevoel. Tegenwoordig lijken jongeren er steeds zenuwachtiger van te worden en houden ze, als ze douchen, liever nog de onderbroek aan. Is Nederland aan het verpreutsen of ligt de oorzaak elders. Ik weet het niet, maar zeker is dat de invloed van andere culturen hier ook een rol bij speelt.

 

Douchen 4


De komende maanden zal duidelijk worden hoe de vernieuwing van het complex van AFC’34 vorm zal krijgen. Wat nu al duidelijk is, is dat de huidige kleedkamers dringend vervangen of gerenoveerd dienen te worden. Is het straks nog wel noodzakelijk om alle kleedkamers te voorzien van een nieuwe douche-installatie? Is het niet douchen door de jeugd een tijdelijk verschijnsel? Of breidt het niet douchen zich straks ook nog uit naar de seniorenafdeling? Het zou in ieder geval zonde van het geld zijn om nieuwe douches aan te leggen als ze toch niet gebruikt gaan worden.

Op 22 oktober jl. las ik in het Noordhollands Dagblad in de rubriek “In 60 seconden” het volgende stukje over douchen. Het is geschreven door Arie Bergwerff en dateert uit de periode dat Nederland net uitgeschakeld was voor deelname aan de komende Europese Kampioenschappen. Het geeft aardig weer hoe ik denk over het douchegedrag van de huidige jeugd.

Douchen 1

 

Douchen 2

 

Gerard Krom

 

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op