AFC-LOGO-OK-1-small 

De plakboeken van Jan Kooge

zaterdag, 06 augustus 2016,

In verband met het overlijden van Jan Kooge publiceren we hieronder nogmaals het artikel "De plakboeken van Jan Kooge". Dit bericht werd eerder, in 2007, op deze website gepubliceerd. 

 

De naam Kooge is binnen AFC - kringen geen onbekende naam. Afgelopen seizoen speelde Jimi Kooge regelmatig in het eerste elftal. Zijn neef Patrick heeft maar liefst 15 jaar lang in het eerste gespeeld, en was jarenlang hét boegbeeld van het vlaggenschip van AFC’34. 

Gaan we één generatie terug, dan komen we bij de generatie van Henk, Nico en Jan Kooge. Alle drie waren het goede voetballers. Jan is als voetballer echter verreweg het bekendst geworden.

In mijn speurtocht naar oude foto’s uit de geschiedenis van AFC’34 kwam ik Jan op het spoor. Via via vernam ik dat hij in het bezit is van meerdere plakboeken, vol foto’s en ander interessant materiaal uit de goede oude voetbaltijd.

Nieuwsgierig geworden toog ik onlangs naar de Nieuwpoortslaan, de laan waar Jan al jarenlang woont. En inderdaad, Jan bezit een geweldig archief. Het was, zo vertelde hij mij,  vooral zijn moeder die jarenlang als zijn archivaresse optrad. Ze verzamelde vele foto’s, waarop Jan staat afgebeeld als voetballer of als trainer, en ze knipte als trotse moeder alle clubblad- en krantenartikeltjes uit, waarin de naam en/of het lijf van Jan voorkwam. Alles werd keurig opgeplakt en zo ontstonden de plakboeken van Jan Kooge. 

Uit deze plakboeken mocht ik het een en ander copiëren (scannen), zodat men wereldwijd getuige kan zijn van een aantal mooi plaatjes uit het archief van Jan.

Jan is geboren in 1935. Voetballen is zijn lust en zijn leven en dus wordt hij in 1942 aangemeld als lid van (RK)AFC. De oudste foto’s uit zijn plakboeken betreffen een teamfoto van Adspiranten A uit 1949 en twee foto’s uit 1950 van een jeugdkamp in Vught. Naast Jan moet ook Jan Leek op de foto’s afgebeeld staan en uiteraard staan er ook altijd wel een of meerdere broeders op.

1949 Adsp. A sfw500

1950 Op de fiets naar Vught sfw500

1950 Voetbalkamp te Vught sfw500
Jan is een groot talent, en reeds op 15-jarige leeftijd speelt hij als spits in het eerste elftal van RKAFC. 1954 is een hoogtepunt. AFC wordt kampioen en promoveert naar de 3e klasse. Jan heeft een groot aandeel in dit succes.

1954 1e Kampioen sfw500
In 1954 wordt in Nederland en in Alkmaar gestart met beroepsvoetbal en het duurt niet lang totdat Jan door profclub Alkmaar benaderd wordt. Van 1955 tot en met 1964 speelt hij voor Alkmaar ’54.

Jan werd tijdens deze periode ooit als volgt omschreven: “Jan “De Geit” Kooge wist wat scoren was bij RKAFC. En ook bij Alkmaar ’54 is hij vertegenwoordigd in de eeuwige topscorersstand. Jan Kooge was vooral bekend door zijn niet aflatende ijver. Hij liep op iedere bal, wist van geen wijken. Jan Kooge was populair bij het publiek. In het seizoen 1961-’62 moedigden jeugdige supporters hem aan d.m.v. een spandoek met HUP JAN KOOGE” erop.”

Uit de Alkmaar ’54 -  periode komen ook de volgende afbeeldingen. Een foto uit 1961, waarop een juichende Jan te zien is, nadat hij gescoord heeft in een wedstrijd tegen DWS in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Ook leuk zijn een karikatuur en een sigarenbandje, waarop de kop van de bekende Nederlander Jan Kooge te zien is.  

Jan Kooge 1961 scoort in Ol. stadion tegen DWS sfw500
Jan Kooge tekening sfw250
Jan Kooge sigarenbandje sfw300
In 1964 keert Jan als voetballer terug bij AFC. In het eerste seizoen na zijn profcarriëre (’64-’65) wordt AFC meteen weer kampioen, en wordt hij op de schouders genomen.

1965 1e kampioen 64 65 sfw500

 

1965 Jan Kooge op de schouders sfw250
In 1968 beëindigt Jan zijn actieve voetballoopbaan, en gaat hij nog vele jaren verder als (jeugd)trainer, meestal in dienst van RKAFC / AFC’34. In de beginjaren ’70 is hij bijvoorbeeld trainer van het juniorenelftal dat vele jaren successen behaalde op interregionaal niveau. Hieronder een foto van het juniorenelftal uit het seizoen ’73-’74, waarop Jan geheel rechts te zien is, samen met zijn zoon Johan.

1974 Jun. 1 73 74 sfw600
In 2002 wordt Jan tijdens de ledenvergadering van AFC’34 zeer verdiend benoemd tot lid van verdienste.

Jan, nogmaals bedankt voor de foto’s en de mooie verhalen.

Gerard Krom

 

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op