AFC-LOGO-OK-1-small 

De Bar&Keukenbrigade

maandag, 12 januari 2015,

Jarenlang heeft Ome Aad columns geschreven, als opvolger van David, voor de Vijfde Colonne. Beiden voetbaldieren in hart en nieren, maar bovenal zeer verdienstelijke schrijvers. Na ‘Doe jij eens een stukje schrijven’ mag ik als gastschrijver het toetsenbord overnemen voor een column. Dus…. Voetbaldieren. Tsja, kom zelf uit de hockeyscene en dan ook nog uit Heiloo, want ‘wij’ mochten als meisjes niet voetballen. Hockey of handbal waren de alternatieven voor een teamsport. Het is waarrachtig prachtig om nu al die voetballende stoere meiden over de velden te zien rennen en strijden. En al blijft voetbal een mannensport, de meiden zijn upcoming en sta ik ook nog in de Vijfde Colonne.

Dat Aad columns schreef met een bepaalde twist of diepgang is bij velen bekend, maar wat betekent nu precies de Vijfde Colonne? Dat zoeken we op, zo gemakkelijk je hebt Google, Wikipedia en alle naslagwerken via de Ctrl-F.

“Vijfde Colonne: groep helpers van aanvallers/belegeraars, die zich binnen het aangevallen/belegerde kamp bevindt en daar ondermijnende acties onderneemt. Het begrip stamt uit de Spaanse Burgeroorlog. In de meidagen van 1940 leefde er in Nederland een panische angst voor zo'n 'vijfde colonne'. L. de Jong, de bekende geschiedschrijver over Nederland in 1940-1945, heeft in zijn proefschrift uit 1953 aangetoond dat zo'n vijfde colonne er helemaal niet is geweest.”

Mijn bedoeling is het in ieder geval niet om de vereniging te ondermijnen, of misschien indirect door vanuit geboorte geen voetbaldier danwel man te zijn. Er zijn wel diverse brigades* bij AFC34. Afgelopen zondag tijdens het Sport2000 Wintertoernooi heb ik een prachtige brigade aan het werk gezien: de Bar&KeukenBrigade.

De Bar&KeukenBrigade onder de strenge doch rechtvaardige leiding van de brigadier Jannette met haar assistent Thymo. ‘s Ochtends vroeg meldde bataljon Shift 1 zich voor een appel en een ei. Ook de ondersteunende eenheden waren al vroeg aanwezig voor logistieke en technische activiteiten. Als hand-en-spandiensten oproepbaar daar waar nodig en gewenst, zoals extra inkopen vanwege voorraadtekorten. Begin van de middag werd Shift 1 ruim op tijd afgelost door bataljon Shift 2 met vers bloed en energie.

Want wat een inzet, wat een energie, tomeloze energie en geren. Als je denkt dat die jongens en meiden op het veld moe worden van een beetje heen en weer rennen achter een bal, dan heb je een Bar&KeukenBrigade nog nooit aan het werk gezien. Storm buiten, maar zeker ook storm binnen.

Het was een toernooi, er waren veel kinderen, wel een paar honderd, misschien wel meer, heel veel, veel kinderen. Heb er zelf geen kunnen aanschouwen, maar wel begrepen dat het hongerige kinderen waren, met koffiedrinkende ouders. Achter elkaar bleven de bestellingen binnenstromen. De koffieketels werden bijgevuld, tosti’s gemaakt, de dozen frikandellen en kroketten gingen achter elkaar de frituur in, de broodjes per 10 stuks gesneden, met vier pannen tegelijkertijd koeken gebakken. En de broodjes gezond waren ook al op, de laatste bal met jus verkocht. Een jeugdtrainer had regie over de frituur, de voorzitter over het transporteren van de pannenkoeken naar het verkooppunt. Rechterhand van de brigadier deed van alles, van tosti’s tot aanwijzen van koffiemelk of mosterd, maken van beslag, snijden van broodjes en eieren.

Bijna 300 pannenkoeken, meer dan 300 frikandellen, ongeveer 200 kroketten, vijf ketels koffie zijn er door de Bar&KeukenBrigade doorheen gejaagd, oja en 16 broodjes gezond.

En geen wanklank te horen, geen enkel gemopper of getreuzel. In de sporadische stille periode werd door de BarBrigade geholpen in de keuken met afwassen. Iedereen met gedrevenheid, met hulpvaardigheid en gewoon met plezier. Er werd keihard gewerkt voor de vereniging, omdat wij allen de vereniging zijn. En of je er nu staat als vrijwilliger, of als aangewezen vrijwilliger, je staat er, ze staan er gewoon en klaren de klus. Niets Vijfde Colonne met ondermijnende activeiten, dit is de Zesde Colonne, de mensen die de vereniging steunen en overeind houden, de vrijwilligers, de ouders. Gewoon, omdat het verrekte leuk is om ook iets leuks te kunnen doen voor een ander, voor elkaar, met elkaar. Hulde!

Luuz van der Stouwe

Bron Vijfde Colonne: verzetsmuseum.nl

*) Een brigade kan zowel een onderdeel van een divisie zijn als ook een zelfstandige gevechtseenheid, bestaande uit verschillende disciplines. Het is een gevechtseenheid van 2000 – 5000 militairen. In het Nederlandse leger telt een brigade ca. 3000 tot 4000 militairen (exclusief reservemilitairen). Een brigade bestaat uit enkele bataljons (afdelingen in het geval van de artillerie) en allerlei ondersteunende eenheden.

De commandant van een brigade is een brigadegeneraal, ook wel brigadier genoemd (niet te verwarren met de rang van brigadier bij de Nederlandse politie). Die rang is in het Nederlandse leger pas na Tweede Wereldoorlog ingevoerd. Brigades stonden voorheen onder bevel van een kolonel.

Gebruikte foto: De militaire muziekkapel van het 12e bataljon Sherwood Foresters, tijdens een repetitie aan het strand van België, afkoeling zoekend in het water. Juli 1915.

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op