AFC-LOGO-OK-1-small 

Afsluitend oud of beginnend nieuw?

woensdag, 13 mei 2015,

De laatste wedstrijden worden gespeeld. Waar staan we, waar staan zij, wie blijft en wie gaat. Deuren open, deuren dicht.

Als wij winnen zijn we kampioen, voor de derde keer op rij. “Klopt, je moet dan wel winnen of gelijk spelen.” Nuh, hoeft niet, we moeten alleen niet met 12-0 verliezen, want dan hebben zij een beter doelsaldo. En als we voorstaan, gaat de verdediging in de spits en de voorhoede naar achteren. Hebben we via de groepsapp al berekend en besproken. “Oh ok.” Hebben jullie al iets leuks geregeld voor als we kampioen worden? Zal wel niet hè? “Uh, wij hebben ook een moeder-kampioen-feest-app hoor, maar daar zitten jullie dan weer niet in. En als jullie geen kampioen worden, dan hebben we wel al een leuk team-uitje bedacht.” Is dat met champagne? “Nee, jullie zijn allemaal nog geen 18, dus alleen champagne voor de ouders.” Zal het wel iets stoms zijn. Zeg, hebben we daarna ook nog toernooien, na de laatste wedstrijd is het toch nog niet afgelopen met het team? Hoop dat er volgend seizoen nog genoeg overblijven voor een nieuw team, niet iedereen gaat mee of blijft.

“Moet je nog leren voor je examens?” Heb ik vandaag al gedaan, al paar proef examens gedaan. Ging goed. “Je staat er wel netjes voor qua cijfers, mooi uitgangspunt.” Ja, denk dat het wel gaat lukken. Maar als ik gemiddeld voor alles een 5,4 staan en dan zak ik nog. Stomme nieuwe regels. “Zal toch niet, je staat voor alles gemiddeld een 6,5, dat gooi je toch niet weg?” Natuurlijk niet, maar ik kan zo maar een AZ black-out hebben en alles in de laatste minuten weggooien. Maar wij hebben wel een goede achterhoede toch mam? En goede afmakers en assists, eigenlijk zijn wij beter, toch? “Precies. En opa zei altijd dat je met je examens gewoon je boerenverstand moet gebruiken, alles goed lezen, en als je een vraag niet weet door naar de volgende vraag gaan.” Gaat lukken. Iedereen uit de klas straks naar een andere school. Hoop dat ik volgend jaar in een leuke klas zit.

Reorganisatie op werk. We liggen er uit, geen team meer voor ons. Gemiddeld zijn we goedkoper dan externen, maar beslissing is beslissing, zelfs met een eindcijfer 8+ op tevredenheid van onze opdrachtgevers. We starten een groepsapp voor eindfeestje en borrels. We zijn allemaal 18+ dus mag. Ons team had een solide verdediging, goede aanvallers, maar moet degraderen. Nieuw team, niet iedereen gaat mee of kan blijven. We gebruiken ons boerenverstand en inspiratie. Iedereen straks naar een andere baan.

Het seizoen loopt ten einde. Een stapje terug voor het 1e, maar weer een kans om omhoog te vechten. Spelers weg, spelers er bij. Bij ons, bij AZ. Deel blijft, deel gaat. Misschien Europees voetbal volgend seizoen. Einde seizoen, feest met Jan Leek Sluitingsweekend. Nieuw begin, nieuwe kansen, nieuwe teams, ook dezelfde mensen, nog meer spannende wedstrijden. Een einde kan een mooi begin zijn voor iets nieuws. Afsluitend, of beginnend. Herindelen, herprogrammeren. Deuren dicht, deuren open.

Of het nu om voetbal gaat, om werk, om school, om de economie, om gezondheid, alles gaat in een conjunctuur, gaat op en neer. Het begint, het eindigt. Maar zie je het als eind of als begin? Als oud of nieuw? Is afgelopen, of moet het nog beginnen? Ga je mokken of ga je voluit? Is het glas halfvol of halfleeg?

Volgend seizoen vecht het 1e zich weer omhoog, vechten mensen zich weer gezond, laten net-niet-selectiespelers zien dat ze wel in de selectie horen, gaan de cijfers op school en de spaarrente omhoog, heb je net genoeg gespaard om je 1e brommer/auto/huis te kopen, ga je nieuwe vrienden maken, andere school, andere collega's, nieuwe teams samenstellen, doet het Nederlands elftal wel mee, lukt alles nu wel.

Gewoon geloven in eigen kracht en grijp het, pak die kans.

“Look, if you had one shot, one opportunity
.
To seize everything you ever wanted,  one moment
.
Would you capture it, or just let it slip?”

https://youtu.be/NJdtEjJE8OA
Eminem - Lose Yourself

Luciënne van der Stouwe

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op