AFC-LOGO-OK-1-small 

AFC"34 geeft visitekaartje af in bekertoernooi. Alkmaarders winnen met dikke cijfers van collega eerste klasser BOL (Uit het NHD)

maandag, 02 september 2019,

Eèn van de meest in het oog springende ontmoetingen dit weekend in de poulfase van de districtsbeker was het duel tussen AFC'34 (zondag) en BOL (zaterdag). Vorig seizoen stonden beide teams ook tegenover elkaar in de beker. Toen wonnen de Langedijkers in de slotfase met 3-2. Een herhaling van de geschiedenis gebeurde niet op het sportpark aan de Robonsbosweg. De Alkmaarders walsten dit keer zonder mededogen over hun opponent heen. De 5-0 eindstand was een uitslag die meer dan recht deed aan de verhoudingen op het kunstgrasveld.

Ze zijn weggespeeld”, concludeerde winnend coach Job Dragtsma. De ervaren trainer blies allerminst hoog van de toren, want zijn elftal domineerde de volle negentig minuten. Door de vijandelijke verdediging vast te zetten, een snelle balcirculatie, veel positiewisselingen, vlekkeloos uitgevoerde combinaties en individuele acties met een hoog amusementsgehalte.

Balverlies

Vanwege de Alkmaarse superioriteit leed de ploeg van de Mark de Vries regelmatig balverlies. Van de vijf geïncasseerde treffers ontstonden er vier vanuit balverlies op het Langedijker middenveld waarna de thuisploeg razendsnel omschakelde.

Boris zanoli maakt de 1-0 namens AFC'34. René Roodlieb en Xander Snoek van BOL hebben het nakijken. ( Foto Martin de Haan)

De 2-0 van Sercan Yilmaz, het hoogtepunt van het bekerduel, kwam voort uit zo’n vliegensvlugge onderschepping bij de middenlinie. Het was aanvaller Boris Zanoli die de counter inleidde met een pass op Stefan Smal. De spits plaatste de bal naar Yilmaz aan de rechterkant. Die dribbelde op snelheid naar het centrum en haalde met zijn linker van zo’n dik twintig meter verwoestend uit. De bal vloog onhoudbaar in de linkerkruising achter doelman Xander Snoek (2-0).

Kwaliteitsinjectie

De twee architecten van de tweede Alkmaarse treffer zijn onderdeel van de kwaliteitsinjectie die de Alkmaarse selectie deze zomer heeft gekregen. Vooral in aanvallend opzicht was het vorig seizoen behelpen. Zanoli en Smal hebben een verleden in de jeugd bij AFC’34 en ook in die van de jeugdopleiding van AZ. Afgelopen jaar beproefden zij hun geluk bij respectievelijk Alphense Boys en Hoofddorp, maar keren nu terug voor een klassering in de top van de eerste klasse.

En met de andere behendige nieuwkomers Yassin el Yaakoubi, afkomstig van Purmersteijn, en Mustafa Baré, komende van Zwaluwen’30, heeft Dragtsma elke positie in het veld dubbel bezet.

Over die luxe beschikt zijn collega De Vries, niet. Zo stond er maar één wisselspeler op het wedstrijdformulier. De voormalige profvoetballer van onder andere ADO Den Haag en FC Volendam zag twee sterkhouders vertrekken bij BOL, Koen Tros en Sietse Brandsma.

Daarvoor kwamen in de plaats Danny Konijn die met zijn doelpunten furore maakte bij LSVV en Dimaggio Senchi van zondag-vierdeklasser Alcmaria Victrix. De laatste viel op met enkele individuele hoogstandjes, maar ook met onnodig balverlies.

„We hebben een misstap gemaakt”, bevestigde de nieuwe oefenmeester van BOL. „Het snel van kant wisselen lieten we na. Als we de tegenstander aan één kant hebben, mogen ze er niet meer uit. Doordat ze er wel uitkomen, ben je aan de andere kant kwetsbaar. Dat zijn abc’tjes. Ik zie dit als een incident. Het is onze eerste verliespartij. We hebben handige spelers. Ik maak me geen zorgen.”

AFC’34: Wesselink, Koenders, Aykan, Staal, Riemersma (57. Groot), Andelic, Ben Salah, Tesselaar, Zanoli (45. El Yaakoubi), Smal, Yilmaz (64. Baré).

BOL: Snoek, Molenaar, Rootlieb, Biersteker, Slot, Schoon, Verbeek, Plak, Senchi, Ton (55. J. Brandsma), Konijn.

Sportpark

Secretariaat

Volg ons ook op